Dan Planeta Zemlje 2016.g.

22.04.2016. 11:32

Dan planeta Zemlje, obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima brojnim događajima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša, a ove godine pod sloganom "Trees for the Earth" (Idemo saditi drveće) zato što drveće pomaže umanjiti štetno djelovanje klimatskih promjena. Svjedoci smo kako je prošlog ljeta požarom nestala prekrasna šuma na Pelješcu i Korčuli i kako je nužno da se odazovemo pozivu da radimo na tome da zasadimo novo drveće i više se posvetimo očuvanju okoliša.

Udruga Ekooptimist otvorila je facebook grupu Pelješac Green Aid i pozivamo vas da se priključite i date Vaša mišljenje i prijedloge!

Dan planeta Zemlje usmjereno je ka zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i želi skrenuti pozornost na opasnosti koje prijete životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. godinu kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a prozvane su "Nacionalnim skupom o okolišu".

Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. kada je u manifestacijama sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta, što je dalo veliki poticaj održavanju Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine. UN je 2009. godine proglasio 22. travnja i "Međunarodnim danom majke Zemlje". U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode

Fotografije

pelješac green aidbeautiful-river-trees-snow-mountain-clouds-nature-landscape-web-header