Fotogalerija: Kako je prošao Svjetski dan smijeha u Centru Cvjetni

10.01.2016. 18:50

Udruga Ekooptimist je u Centru Cvjetni u Zagrebu od 07.01-10.01.2016. od 14.00-21.00 sati provodila po drugi put akciju Smijehom protiv stresa za sve građane. Za smijeh kažu da je najbolji lijek i najbolje sredstvo protiv problema u životu. Besplatan je, dostupan svima, uvijek i svugdje pa tako je bilo prošlih dana i Centru Cvjetni gdje je smijeh bio lijek protiv stresa za sve posjetitelje. Cilj naše akcije bio je postići da smijeh ne bude samo odraz raspoloženja nego visoko učinkovit lijek i sredstvo za ostvarenje vlastite sreće i uspjeha. Saznajte ovdje više kako je prošla naša akcija.

Uobičajeno je da na smijeh gledamo samo kao na odraz raspoloženja, oblik ponašanja i instinktivnu aktivnost, no mi smo ovdje bili sve ove dane da bi uvjerili da je smijeh puno, puno više od toga te da bismo pokazali građanima kako može izmamiti i iskoristiti smijeh kako biste postigli sreću i uspjeh u životu.

Stoga ovom akcijim htjeli smo podsvjestiti brojne prolaznike i kupce u Centru Cvjetni što je sve smijeh sposoban i što sve smijeh može. Zato kroz ove dane građanima smo djelili brošure "Smijehom protiv stresa", dijelili narazane smajliće, četitke Just smile da drugim čestitatju ovaj dan. Također, dijelili smo i viceve, tražili od njih da ispričaju vic i sudjeluju u akciji " Tvoj smijeh zvuči poznato". 

Udruga Ekooptimist ovom akcijim htejla je posejtiti građane kako smijeh izražava mnoge vrline: entuzijazam, strast, optimizam, nadu, dobročinstvo, ljubaznost, velikodušnost, darežljivost, nesebičnost, plemenitost, altruizam, suosjećanje, empatiju, pristojnost, ljupkost, radost, dobitak, zadovoljstvo, sreću...

Također, informirali smo posjetitelje našeg promo pulta Darujmo osmijeh kako smijeh razvija vještine: za upravljanje emocijama, upravljanje stresom, komunikacije.

Svi su bili složni iako nas se često teško nasmijati mnogi građani su se izrazili kako smijeh otklanja mnoge probleme kao što su: usamljenost, otuđenost, svađe. Mnogi žive u zgradam i susreću se po desetak godina a ne samo da se nisu nasmijali niti se ne pozdravljaju. To nas ništa ne košta da pozdravimo susjeda pitamo kako je i ispričamo neki vic a u žurbi i modernom naćinu života sve to propuštamo da uljepšamo nekom drugom dan.

Mi se ne smijemo jer imamo razloga za smijanje, mi se smijemo jer smo mi sami razlog za smijanje. Razlika je u biti umjesto imati." - Talidari Kaže se da je dan u kojem se nismo nasmijali promašen dan. I to je blago rečeno, jer stvarna istina je da su osmijesi i smijeh najbolje sredstvo za liječenje, oporavak, prevenciju, postignuća, privlačenje suprotnog spola i prijatelja, za prosperitet, uljepšavanje ... za uspjeh u bilo čemu.

Slavni Ralph Waldo Emerson je rekao: "Ako želite vladati svijetom, morate ga zabavljati". A najlakše je zabaviti druge nasmijavanjem. Mi na to dodajemo: ako želite izliječiti svijet, morate ga zabavljati.

Za to postoji umjetnost, u bilo kojem obliku - slikarstvo, filmovi, glazba, književnost, stripovi... Za umjetnost se zna da inspirira, uljepšava, liječi i donosi osmijehe i zabavu u naše živote. To je razlog zašto savjetujemo da koristite umjetnost u svojim naporima da budete nasmijaniji, a time i uspješniji i sretniji. "Ponekad je radost izvor osmijeha, no ponekad osmijeh može biti izvor radosti." - Thich Nhat Kad god se borimo s bolešću ili imamo teškoće u životu, većina nas se ne može smijati ili smiješiti. Ovo zvuči normalno i logično, ali to nije ni mudro ni prirodno. Smijeh ne bi trebao biti samo posljedica, nego i uzrok.

Drugim riječima, ne bismo se trebali smijati samo kad smo sretni i zdravi, nego da bismo bili sretni i zdravi. William James nije mogao to bolje izreći kada je rekao da se ne smijemo jer smo sretni, već smo sretni jer se smijemo. Smijeh je lijek, koji nam je po prirodi dan. U našoj naravi je da se smijemo; pogledajte samo bebe i sebe kad ste bili mali. Smijanje nam je bilo prirodno kao dobar dan. Mogli smo se puno smijati kao djeca, možemo i sada. Smijanje je stvar odluke.

Ne možemo se smijati jedino kada nismo u skladu sa svojom istinskom prirodom, kad zapostavljamo svoju dušu. Bez obzira na životne okolnosti, čim nahranimo svoju dušu i povežemo se s prirodom (svojom unutarnjom i vanjskom), smijeh i smijanje dolaze sami od sebe. A potom i sve ostale prirodne posljedice kao što su sreća i uspjeh. U prosjeku, malo se dijete nasmije gotovo dvjesto puta dnevno, a odrasle osobe samo dvanaest, kažu stručnjaci. Jesi li ispod prosjeka? Ako jesi, poduzmi nešto jer o tome ovisi tvoj život, tvoj uspjeh i sreća.

Zašto se mališani mogu toliko smijati? Možda se smiju nama, ali najvjerojatnije se smiju zato što još nisu opterećeni ni ograničeni razumom. Očito, smijeh nije plod razuma nego srca. Nikako nije prirodno kemikalijama (lijekovima) rješavati probleme. Najprirodnije je ismijati vlastite nevolje. Čudno, ali to pomaže da nestanu. "Ako se mogu tome smijati, mogu to i prebroditi", rekao je Bill Cosby.

Ako možemo baciti svjetlo na neku mračnu situaciju, pronaći duhovitu stranu u naizgled neduhovitom, tada nam ta situacija više nije prijetnja.

Humor nam daje drugu perspektivu na naše probleme, koja je otvorenija ka pronalaženju rješenja. Ako si kao većina ljudi, treba ti razlog za osmijeh i za smijanje. Nitko te ne krivi. Pa tako, ako si poput većine ljudi, taj razlog treba imati nekakve veze s humorom ili zabavom, zar ne?

Ovdje na ovoj akciji bili smo  da tisućama građana koji su prolazili Centrom Cvjetni otkrijemo mnoge druge razloge za smijeh, od kojih neki donose novac u tvoj džep, ljubav u tvoj život, otklanjaju svaku bol i uljepšavaju tvoje lice.

Priredila:

Miriam Lazić

Fotografije

Svjetski dan smijeha 2016Centar Cvjetni Tata i kćeri Dani smijehaKralo LukaModel smijehaosmijeh na čeluSimpatizeri udruge Ekooptimist smilesmile damaČestitka za Svjetski dan smijehasmile_poster