Svjetski dan zaštite okoliša na Stradunu

06.06.2017. 12:12

Svjetski dan zaštite okoliša (eng. World Environment Day) obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 140 zemalja u svijetu. Ovim danom želi se potaknuti ljude da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvoja te da preuzmu odgovornost za očuvanje planete poimajući da je uloga pojedinca ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve. Stoga na ovaj dan naša Udruga za održivi razvoj Ekooptimist je u Starom Gradu na Stradunu kod Crkve Sv. Vlaha pokrenula akciju kojom je putem svog pulta promovirala važnost zaštite okoliša kako domaćim ljudima tako i turistima. Naši volonteri su čitav dan dijelili letke koje nam je donirala Agencija za zaštitu okoliša i prirode pod nazivom " I ja mogu kompostirati i brošuru " Moj zeleni ured. Tema ovogodišnje kampanje diljem svijeta jest „Povezivanje ljudi s prirodom”, Iz tih razloga udruga Ekooptimist izradila je eko-čestitke na kojima na kojima je bilo pričvršćeno domaće ljekovito bilje i začni kao ružmarin, lovora, kadulja a koje su imale cilj da kad ih pomirišu dovedu ih na čas u kontakt sa našim okolišom.

Pročitaj više...

Uskrs u Župi sv. Vlaha Janjina (fotogalerija)

17.04.2017. 13:56

Iako je na ovaj Uskrs pada kiša i rušno vrijeme nije narušila ljepotu našeg uskrsnog slavlja u našoj župi Sv. Vlaha Janjina koju je činio radosnan susret brojnih župljana svih uzrasta u crkvi ispunjajući crkvu do posljednjeg mjesta stvarjuću veliko zajedništvo vjernika kao obitelji okupljene oko Kristova stola. Mješoviti zbor sv. Vlaha je lijepo pjevao uskrsne pjesme i tim uvečao veslje ove svečanosti. Više pogledajte kroz fotogaleriju koje smo vam priredili.

Pročitaj više...

Foto galerija: Proslava Cvjetnice u našoj župi u crkvi Sv. Vlaha u Janjini

10.04.2017. 15:58

Osvanuo je prelijepi nedjeljni dan, dan Cvjetnice u Janjini. Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje slavi se u nedjelju prije Uskrsa. Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. U župnoj crkvi Sveti Vlaho na Cvjetnicu na misu u 9.30 sati, okupili su se brojni vjernici sa maslinovim grančicama i palmicama.Crkva se na ovaj dan spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. Župnik don Mato Puljić je blagoslovio grančice palmi i maslina te je krenila procesija oko crkve uz pjevanje. Kad je procesija završila i puk se slio u crkvu vidjelo se da je crkva ispunjena do posljednjeg mjesta.

Pročitaj više...

PRIJAVITE SE NA EUROPSKI TJEDAN ODRŽIVOG RAZVOJA 2016.

02.05.2016. 17:43

Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) održava se svake godine od 30. svibnja do 5. lipnja. Obilježava se diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj. Ovogodišnji ETOR posvećen je Globalnim ciljevima održivog razvoja. Pozivamo vas da se aktivno uključite i svojim aktivnostima doprinesete vidljivosti Hrvatske na ovoj zajedničkoj platformi. Organizirajte se i promovirajte svoju inicijativu tijekom ETOR-a!

Pročitaj više...

Arhiva vijesti